Галерия

Контакти

България, София, 1612
ул. „Церова гора“ 1
+359 899 382413
info@agapedia.bg
http://agapedia.bg/

Фондация “Агапедия България” е организация с нестопанска цел, която се е посветила да се грижи и подкрепя деца и младежи, както и техните семейства попаднали в трудни житейски ситуации. Стартира дейноста си през 2001 чрез партньорството на две организации, Агапедия и Интегра-БДС. Фондация Агапедия е основана в Германия от известния футболист Юрген Клинсман и е посветена да помага на деца в трудност.

Фондация „Агапедия България” работи от 2001 г. с деца и младежи в неравностойно положение за подобряване на тяхната социализация, комуникация и качество на живот. В Центъра за неформално обучение и социална интеграция, който до края на 2007 г. се намираше в кв. Горна баня в близост до ДДЛРГ „Христо Ботев”, ежедневно и целогодишно се обучаваха между 35 и 40 юноши в различни клубове в зависимост от интересите и талантите: компютърна грамотност, английски език, спорт, готварство, рисуване и приложни изкуства, пантомима, козметика, театър и др. Целта на неформалното обучение е придобиване на знания и умения, които подготвят младежите за самостоятелен живот; изграждане на увереност в собствените им способности; подобряване на грамотността им.

От 2005 фондацията има лиценз за настаняване на младежи в Защитени жилища; Център за социална интеграция, неформално обучение и консултация на деца без родители и деца от социално слаби семейства, а от 2007 – лиценз за настаняването на деца от 7-18 г. в Център за настаняване от семеен тип. Защитените жилища са апартаменти на свободен наем в различни квартали в столицата, осигурени с всичко необходимо за спокоен живот. В тях се настаняват четири или пет младежи, като апартаментите са оборудвани по подходящ начин, съобразно индивидуалните им потребности.

През май 2010 бе открит и новия Център за настаняване от семеен тип на Фондация Агапедия България, който се намира в близост до централната част на столицата. От тогава насам екипа на Агапедия помага и се грижи за деца в неравностойно положение между 7 – 20 годишна възраст, като ги учи как да се справят сами в живота, помага им в училище , в намирането на работа и още много други неща. Също така се организират и много лагери и пътувания за децата – образователни и забавни.

През 2008 г. в гр. Пловдив бе отворен Център, който предлага комплекс от социални услуги, свързани с информиране, консултиране, обучение и подкрепа на деца и младежи без родители и от семейства в неравностойно социално положение. За целта сме наели етаж от къща, който се състои от три стаи и кухня, създаващи семейна обстановка и уют.

С децата и младежите ние провеждаме кулинарни и арт занимания, образователни и професионални курсове, спортни дейности, както и подготовка за намиране на работа и самостоятелен живот. Работим изцяло върху техните индивидуални нужди, мотивираме ги да се борят, да бъдат силни и смели, да не се предават, да преследват мечтите си, за да имат един пълноценен и целеустремен живот.